Het laatste nieuws in Hengelo hier het eerst!

, / 1095 0

Een avondje Hengeloos Peil – Afval en AED’s

SHARE

Vanavond waren we bij Hengeloos Peil bij Brasserie So Nice in het Rabo Theater. Wat niemand zal verbazen want het onderwerp naast de AED’s in Hengelo was wederom het afvalbeleid, met aan tafel Wethouder Marcel Elferink, Floor van Grouw van de SP en tegenstander Eddy van Essen en André Mosman van de Gehandicaptenraad.

Allereerst was het de beurt aan Henk Poort van Stichting Twente Hart Safe en Bas van Wakeren, raadslid van ProHengelo. Het verhaal was voor ondergetekende heel herkenbaar. Veel (Twentse)gemeenten maken goede voortgang, wat betreft de zorg voor voldoende en goed gespreide AED’s ofwel defibrillatoren , echter Hengelo doet er weer eens helemaal niets aan en als je dan de gemeente daarop aanspreekt wordt je weggezet als een zeur. Dat overkwam dus ook Henk Poort die aan tafel becijferde dan er een slordige ton nodig is om Hengelo up to date te krijgen voor wat betreft de AED’s. Een medestander vond Henk in Bas van Wakeren zoals wij dat vonden in Leo Jansen van Lokaal-Hengelo bij de strijd om het behoud van de grijze bak. Erg herkenbaar dus, en dat brengt ons bij het hoofdmenu: Het Afval Fiasco van Hengelo.

Afvalbeleid wat is er nieuw?

Uiteraard ging het allereerst om de zaak die Eddy van Essen aanspande bij de Raad van State(RvS) en de gevolgen daarvan. Nieuwswaardig daarbij is dat de heer van Essen overweegt opnieuw de gang naar Den Haag te maken naar aanleiding van het onlangs gepresenteerde locatieplan voor de ondergrondse containers voor rest afval(ORAC’s), dat momenteel tot 17 oktober ter inzage ligt voor de burgers om hier bezwaar tegen te kunnen indienen en/of zienswijzen in te dienen.

Wethouder Elferink(CDA) betreurde dat en kwam weer met dezelfde gebakken lucht als tijdens mijn gesprekken met hem en tijdens de politieke markt. Zo zou het goedkoper zijn, terwijl de afgelopen twee jaren de kosten van de afvalstoffen heffing en van het wegbrengen van afval alleen maar is gestegen zo beweerde hij ook dat er 60 ORAC’s bij waren gekomen maar die sigaar uit eigen doos werd vakkundig door van Essen gepareerd door te stellen  dat er 90 stuks zijn weggehaald, waar Smink gretig op inhaakte. Interessant om aan te horen maar niet echt veel nieuws onder de zon. Ook haalde Elferink er ook weer de drogreden bij dat het een milieu maatregel zou zijn, terwijl al lang en breed is aangetoond dat DIFTAR en omgekeerd afval inzamelen slechter is voor het milieu en voor de portemonnee.

Gebrek aan kennis bij de SP

Waar wethouder Elferink  weer het standaard verhaaltje aan het afdraaien was, baarde een nauwelijks verstaanbare Floor van Grouw(SP) wel opzien. Niet door een goed plan, of weldoordachte standpunten, maar door een schrijnend gebrek aan kennis van wetgeving(Dit was overigens ook het geval bij Wethouder Elferink maar dat terzijde.) Floor vindt namelijk dat het hele wegbreng verhaal van restafval thuishoort bij de WMO. In zijn beleving moet de zorg medewerker die bij de cliënt thuis komt ook maar het zakje afval wegbrengen. Dat klinkt leuk, maar wie daar even de Arbo wetgeving bij pakt weet dat dergelijke zorgverleners nog geen zakje boodschappen voor hun cliënten mogen halen laat staan een halve kilometer slepen met minimaal 30 liter restafval! Kortom een leuk verhaal voor de bühne, maar in de echte wereld gaat dat niet op. Spijtig is wel dat Smink en co hier niet verder op in gingen vermoedelijk door eenzelfde gebrek aan kennis van bestaande wetgeving hieromtrent. Dat is Smink te vergeven maar een raadslid niet die hoort van zoiets op de hoogte te zijn alvorens hij of zij de mond open trekt.

Incompetentie alom

Hiermee wordt gelijk het grootste probleem van de Hengelose politiek schrijnend in beeld gebracht, namelijk dat het gros van de raadsleden en nog erger de wethouders absoluut geen kennis van zaken heeft, maar wel op een positie zitten waar ze beleid moeten maken om dergelijke zaken aan te sturen. Het is vergelijkbaar met een groep alcoholisten een brouwerij laten aansturen, dat is ook vragen om problemen.

Als er iets is wat ik heb geleerd van deze avond, dan is het dat Hengelo toe is aan vers bloed in de gemeente raad, bij voorkeur competente mensen met kennis van zaken om de fiasco’s van de afgelopen jaren van deze coalitie weer ongedaan te maken. Hopelijk realiseren de inwoners van Hengelo zich dit ook en gaan ze dit laten zien in hun stemgedrag in maart 2018.

 

Reaguur dan!

Close

PASSWORD RESET

REGISTER


LOG INWordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux