Het laatste nieuws in Hengelo hier het eerst!

, / 1536 0

Spoed eisende hulp behouden in Hengelo? Dan zullen we dat zelf moeten doen!

SHARE

Zoveel werd ondergetekende duidelijk gisteravond bij Hengeloos Peil over behoud van het het ziekenhuis en dan met name de spoedeisende hulp. Het zal niemand zijn ontgaan dat Ziekenhuisgroep Twente(ZGT) in zwaar weer zit en structureel vijftien miljoen wil/moet bezuinigen en hoewel deze groep ziekenhuizen in Hengelo en Almelo runt, is het in Hengelo waar de klappen moeten gaan vallen. Met name de kans dat de spoedeisende hulp in Hengelo daardoor gesloten zal worden is een doorn in het oog van het college van B en W, de voltallige gemeenteraad en eigenlijk iedereen. Wethouder Jan Bron was er duidelijk over: Mocht het zover komen, dan wil Bron alles en iedereen mobiliseren. Ook in Den Haag. “Er zit straks een nieuw kabinet. Ik hoop niet dat de nieuwe minister van Volksgezondheid zich als eerste taak moet bemoeien met Hengelo. Maar we zullen de minister er zeker mee confronteren.”

Machteloze politiek

Maar welke middelen heeft de politiek nu werkelijk in handen dankzij de privatisering van de gezondheidszorg? De werkelijkheid is niets. Veel meer dan boze brieven schrijven en proberen de burger te mobiliseren kan de politiek in deze niet betekenen, en ZGT weet dat. Kortom, wij de burgers zullen het zelf moeten afdwingen, en dat kan in de eerste plaats door een van de boosdoeners aan te pakken die het tekort veroorzaken en dat is Menzis, die net als ZGT zelf wijselijk bedankten om aan te schuiven bij Hengeloos Peil.

Raak Menzis waar het pijn doet

Volgens ProHengelo en de SP, de twee grootste partijen in de Hengelose raad, heeft het ziekenhuisbestuur aangegeven dat ZGT voor veel behandelingen een ‘aanzienlijk lagere’ vergoeding ontvangt dan andere ziekenhuizen, in sommige gevallen zelfs 15 procent lager. Stan Horsthuis had het juiste idee om op te roepen om de zorgverzekering bij Menzis op te zeggen en over stappen naar een andere verzekeraar als pressiemiddel. De tijd van overstappen aan het einde van het jaar komt snel dichterbij en daar moeten we gebruik van maken willen we dit redden.

Een bindende overeenkomst

Een ander Aas in de mouw in de strijd voor het behoud van het ziekenhuis is de overeenkomst die ZGT heeft gesloten en volgens Voorzitter Eddy Rijk van de Hengelose huisartsenvereniging ondertekend. Deze kan daardoor als bindend worden beschouwd en zou juridisch via de rechter afdwingbaar  moeten zijn. Zo ver wil Rijk nog iet gaan omdat de vereniging nog n gesprek is met ZGT. Het is echter een goed pressiemiddel om achter de hand te houden.

Handtekeningen

Waar de SP wekelijks de markt afstruint om handtekeningen te verzamelen voor het behoud van een volwaardig ziekenhuis heeft Lokaal Hengelo het wat professioneler geregeld met een eigen Website omtrent dit onderwerp en een online petitie die u gewoon 24 uur per dag kunt bereiken. Het blijft van belang deze petities te ondersteunen met uw handtekening, zodat zowel ZGT als Menzis de druk kunnen voelen en inschatten wat ze gaan verliezen wanneer deze boze Hengeloërs hun zorg verzekering opzeggen en overstappen naar een betere en vooral meer ethische zorgverzekeraar. U kunt de petitie nog steeds hier ondertekenen, en we hopen dat u dat zult doen en ook anderen aan zult sporen hetzelfde te doen!

Wethouder Jan Bron beloofde ZGT een hete herfst maar ik vrees dat wij het vuur zullen moeten verzorgen.

 

Reaguur dan!

Close

PASSWORD RESET

REGISTER


LOG INWordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux